Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Ferit Öter: Tiyatro, bizim sevdamızdı”

Ferit Öter:  Tiyatro, bizim sevdamızdı”

1950'li yıllarda Bandırma'daki tiyatro çalışmalarına damgasını vuran isimlerden biri de Ferit Öter'dir. 05.05.1930'da, Bandırma'da doğup, 1954-1983 yılları arasında, Bandırma İcra Dairesi'nde memur olarak görev yapan Öter ile Bandırma'nın tiyatrolu

1950'li yıllarda Bandırma'daki tiyatro çalışmalarına damgasını vuran isimlerden biri de Ferit Öter'dir. 05.05.1930'da, Bandırma'da doğup, 1954-1983 yılları arasında, Bandırma İcra Dairesi'nde memur olarak görev yapan Öter ile Bandırma'nın tiyatrolu günleri”ni konuştuk. 1949 yılında, Deve Selahattin” lakaplı Selahattin Zandal'ın organizasyonu ile Beyaz Baykuş” isimli oyunla ilk kez sahneye çıktığını vurgulayan Öter, şunları söyledi:
O yıllarda Halk Evi Tiyatrosu, Türk Kültür Derneği Tiyatrosu, Kütüphane Tiyatrosu, Yardım Sevenler Derneği Tiyatrosu, Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği (HUZAD) Tiyatrosu  bünyesinde çok çeşitli oyunlar sahnelendi. Başta Bandırma Belediyesi'nde anons memuru olarak görev yapan Halil Kasal olmak üzere çok kişi tiyatroya emek verdi. Hamlet, Aşk ve Barış, Hürrem Sultan, Kral Oidipus, Köroğlu, Alpaslan, Yanlış Yol, Bir Gönül Masalı, İnsan Sarrafı, Kavga Sonu, Zafer Madalyası, Satıcının Ölümü, Buzlar Çözülmeden, Ocak, Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Kanun Adamı, Kamp 17, Çürük Elma, 72. Koğuş, Öldürdüğüm Adam gibi oyunlar başarıyla sahnelendi. Bu oyunlarda Halil Kasal'ın yanı sıra Fikri Pınar, Celal Dönmez, Kutlay Olcay, Basri Doğandemir, Necati Çeliker, Savaş Kalkan, Güngör Gezer, Mehmet Keskin, Savaş Kalkan, İzzettin Pesen, Ahmet Pesen ve isimlerini sayma olanağı bulamadığım çok sayıda arkadaşım önemli roller üstlendi. Bu arada, Bandırma Belediyesi'nde anons memuru olarak çalışan Mübeccel Uçar'ın da oyunlarımızın sahnelenmesi için organizasyon ayağında büyük emekleri geçmişti. O yıllarda tiyatro, bizler için bir sevdaydı.”
Bu oyunların sahnelenmesinde Bandırma Halk Evi Başkanı ve Şehit Mehmet Günenç Lisesi Edebiyat Öğretmeni Esin Kocabay'ın da büyük desteği bulunduğunun altını çizen Ferit Öter, Kral Oidipus” isimli oyunu Bandırma'nın yanı sıra turneye çıkarak, Gönen, Ayvalık ve Yalova'da da sahneye koyduklarını, Bandırma Orduevi salonunda sahneledikleri Köroğlu” isimli oyunun geçtiği ormanlık alandaki orman dekorunu da kendilerinin hazırladığını belirtti. Diğer oyunlarının dekorlarını da yine kendilerinin hazırlayıp, makyajlarını da kendi kendilerine yaptıklarını vurgulayan Öter, Benim, oyunlarımdaki kostümlerimi de eşim dikerdi” dedi.  Öter, 50'nin üstünde oyunda rol aldığını belirtirken, o dönemlerde bayan oyuncu bulmakta zorlandıklarını, bu nedenle de genellikle yapıtlarını bayansız oyunlardan seçtiklerini vurgularken, şöyle konuştu:
Yine o yıllarda, Bandırma'da, KUMPANYA isimli bir Türk filmi çekilmişti. Tamer Yiğit, Ahmet Tarık Tekçe başta olmak üzere önemli oyuncuların yer aldığı bu filmde, Bandırmalı gençlere de figüran olarak çeşitli roller verilmişti.  Bu rollerden birini de ben üstlenmiştim.”
Öter, o yıllardaki tiyatro anılarını da dile getirdi.
Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı